top of page

A Homoktövis évezredek óta ismert csodanövény.

Főbb jellemzői a szívóssága és a biológiailag aktív tápanyagokban nagyon gazdag termése.
Értékes rost tartalma és aminosavakban változatos összetétele mellett vitaminok, karotinoidok, polifenolok, zsírsavak, fitoszterolok és flavonoidok értékes tárháza.

homoktovis vital.jpeg

Ezen tulajdonság révén a homoktövisnek számos egészségügyi előnye van: antioxidáns, rákellenes, antihiperlipidémiás, elhízás elleni, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, antivirális, bőrgyógyászati, neuroprotektív és hepatoprotektív hatással rendelkezik. (1).

Vitaminok

Nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működéséhez, közrejátszanak az immunvédelemben és szervek megfelelő működésében. Ha a szervezet tartósan az igényelt mennyiségnél kevesebbhez jut belőlük, az hiánybetegségekhez vezet.

a homoktövisben

A-vitamin

Bőr, körmök és a szem egészsége. Immunrendszer támogatása, védi a nyálkahártyát. Csontozat normális működését támogatja.

B3-vitamin

Véd a stresszhatásoktól, az idegrendszer és mellékvesék működésében játszik szerepet. A zsírháztartást regulálja.

B2-vitamin

Vérképzés, antitestek képzése, sejtaktivitás biztosítása. Szemek védelme.

B12-vitamin

Idegrendszer megfelelő működése, a kognitív folyamatok segítése. Vérképzés, a sejtjeink örökítő anyagának szintézisében vesz részt. Anyagcserefolyamtok, a bélrendszer működését optimalizálja.

C-vitamin

Immunvédelem, erős antioxidáns hatás, öregedéslassító, szív és érrendszer bőr és csontok védelme.

B6-vitamin

Vérképzés, szénhidrátok emésztése, aminosav képzés. Idegrendszer működése.

E-vitamin

Erős antioxidáns, lassítja a sejtek öregedését. Folyadékháztartást szabályozza, részt vesz a tápanyagok anyagcseréjében. Szív- és érrendszer védelme. Növeli az izmok teljesítményét.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagokat a szervezet csak is a táplálkozás során képes pótolni, nélkülözhetetlenek a szervezetünk működéséhez, hiánytalan pótlásuk a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással valósulhat meg.

a homoktövisben

Bór

Csontképzés, a csontritkulás kialakulását akadályozza. Hormonális funkciók.

Vas

Vérképzés, Tüdő funkciójának nélkülözhetetlen alkotója

Foszfor

Fontos szerepe van a fehérjék, szénhidrátok és a zsír anyagcseréjében. Nélkülözhetetlen a csontozat és a fogak szilárdágához. Szükséges az enzimek és az idegrendszer működéséhez.

Réz

Vérképzés és a központi idegrendszer működéséhez kell.

Magnézium

Ideg- és izomműködésében, továbbá az anyagcserefolyamatokban játszik szerepet.

Cink

Enzimek alkotórésze, szervezet regenerációs folyamatainak hatékonyságát

Kálium

Ideg- és izomműködésében játszik szerepet.

Amino savak

Az aminosavak nélkülözhetetlen elemei a szervezetünk működésének, belőle szintetizálódnak a testünk építőkövei, a fehérjék.  Különböző vizsgálatok során a homoktövisből tizennyolc aminosavat mutattak ki az ismert 22-ből. (3) E mennyiségnek a fele esszenciális, ami azt jelenti, hogy egész szervezetünk építésében, energiatermelésében, fontos szerepet töltenek be.

a homoktövisben

Nem esszenciális

Arginin, Szerin, Glutaminsav, Glicin, Alanin, Cisztein, Tirozin, Hisztidin, Proline, Theronin, Esszenciális,

Esszenciális

Leucin, Valin, Izoleucin, Treonin, Metionin, Lizin, Fenilalanin

Karotinoidok

A homoktövis karotinoidokban gazdag növény ezen alkotók adják termése sárga színét, szervezet számára elengedhetetlen tápanyagforrás egészségügyi szempontból.  Például a Béta-karotinból (β) szintetizálódik szervezetünkben az A vitamin, a lutein, zeaxantin a szem egészségét védi.  A karotinoidok csökkentik a betegségek -leginkább látószervi – és a rákos megbetegedések kockázatát.

a homoktövisben

Zeaxantin

δ-karotin

Cisz-β-karotin

Lutein

α-karotin

Xanthofillek

γ-karotin

β-karotin

Likopin

β-kryptoxantin

Polifenolok

A polifenolok a növényekben megtalálható olyan anyagcseretermékek, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek, a szabadgyökök lekötésével lassítják a sejtjeink öregedését, csökkenthetik a szervezet koleszterinszintjét így az érelmeszesedés kockázatát. Csökkentik a vérnyomást, a trigliceridszintet és a vérrögképződést. Májvédő és rákmegelőző hatásuk van. Szabályozzák a szőlőcukor felszívódását. Immunerősítő, antiallergén, vírus és baktériumölő hatásuk is van.

a homoktövisben

fenolsavak

Ferulinsav, Vanillinsav, Protokatekusav, o-kumársav,
Kínasav, Gentizinsav, Sziringinsav, Galluszsav,
Koffeinsav, m-kumársav,
p-kumársav, Fahéjsav,
Szalicilsav, 2,5-Dihidroxibenzoesav,

flavonoidok

Rutin, Kvercetin, Katekin, Kaempferon, Narciszin, Izorhamnetin, +90

Zsírsavak

Számos telített és telítetlen zsírsavat tartalmaz, többek között az omega zsírsavak mind a négy formáját Omega 3, -6, -7, és -9.  A zsírsavak szerepet töltenek be a bőrünk, szemünk egészségében. Hatással van a megfelelő idegműködésre és csökkentik az szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

a homoktövisben

Telített zsírsavak

Mirisztinsav (C14:0), Pentadekánsav (C15:0), Palmitinsav (C16:0), Margarinsav (C17:0),
Sztearinsav (C18:0), Arachinsav (C20:0),
Henikozánsav C21:0), Behénsav (C22:0),
Lignocerinsav (C24:0),

Telítetlen zsírsavak

cisz-10-Pentadcénsav (C15:1), Hexadecénsav (C16:1 n-9), Palmitoleinsav (C16:1 n-7) (Omega-7 csoport), Cisz-10-Heptadecénsav (C17:1), Olajsav (C18:1 n-9) (Omega-9 csoport), Cisz-vakcénsav (C18:1n-7), Eikozénsav (C20:1n-9), Erukasav (C22:1n-9),

Többszörösen telítetlen zsírsavak

Linolsav (C18:2 n-6)
(Omega-6 csoport), α-Linolénsav (C18:3 n-3), (Omega-3 csoport), γ-Linolénsav (C18:3 n-6)
(Omega-6 csoport), Dokozatetránsav (C22:4 n-6) (Omega-6 csoport), Linolsav (C18:2 n-6) (Omega-6 csoport),

Fitoszterolok

Olyan bioaktív alkotók amelyek szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segíthetnek.

a homoktövisben

Citrostadienol

Erythroidol

Sztigmaszterol

Szkvalén

Alfa-amyrin

Citrostadienol

Szitosztanol

Béta-szitoszterol

Avenaszterol

Kampeszterol

Figyelem, a fenti leírás a hivatkozott tanulmányok alapján készült el, a tanulmányokban felhasznált növényi mintákból nyerték ki az eredményeket a homoktövis faj jellemzése céljából.
A faj változataitól, fajtától, a földrajzi tényezőktől, a csapadék mennyiségétől, a napsütéses órák számától, a betakarítás és feldolgozás technológiájától függően, a fent ismertetett tápanyagok, és alkotók jelenlétükben és mennyiségükben különbözhetnek.

Források:

1. Wang Z, Zhao F,Wei P,Chai X,Hou G, Meng Q, et al. Phytochemistry, health benefits, and food applications of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): A comprehensive review Sec. Nutrition and Food Science Technology Volume 9 – 2022 doi:10.3389/fnut.2022.1036295

2. Lee Y, Jang H, Park K, Kim S, Kim J, Kim J, et al. Phytochemical analysis of the fruits of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides): identification of organic acid derivatives. Plants. (2021) 10:860. doi: 10.3390/plants10050860

3. Jasniewszka A, and Diowks A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production, Antioxidants 2021, 10(8), 1279; doi:10.3390/antiox10081279

4. Ma C, Zheng X, Deng S, Erdake A, He H. Determination and analysis of amino acids in fruits of Hippophae rhamnoides. Protect Forest Sci Technol. (2019) 9:39–40.

5. Liu S, Xiao P, Kuang Y, Hao J, Huang T, Liu E. Flavonoids from sea buckthorn: a review on phytochemistry, pharmacokinetics and role in metabolic diseases. J Food Biochem. (2021) 45:e13724. doi: 10.1111/jfbc.13724

bottom of page